Tele fotografie

Tele fotografie

Op deze pagina wil ik wat meer vertellen over het werken met tele- en super tele objectieven. Wij gebruiken twee tele objectieven, een Tamron SP 150-600mm en een Canon 300 mm beide met beeldstabilisatie.

Gebruik:

Tele objectieven zijn handig als het onderwerp ver van je af is. Met uitzondering van insecten, blijven alle dieren graag op een veilige afstand van de mens. Deze veilige afstand is hun comfort zone. Kom je binnen de comfort zone, dan zal het dier er vandoor gaan en mis je wellicht een mooie plaat. Hoe groot die comfort zone is, verschilt voor elk dier. Sommige vogels kun je best tot op 3 meter benaderen, terwijl andere al bij een afstand van 10 meter het hazenpad kiezen. Wij beginnen dan ook al op geruime afstand van het dier te fotograferen. Het dier staat dan welliswaar zeer klein in je foto, maar je hebt hem in elk geval vastgelegd. Vervolgens gaan we steeds wat dichterbij en blijven fotograferen, tot we een bijna ideaal plaatje hebben. Nu wordt er veel geschreven over het verstoren van de dieren, maar hier zou ik toch zeker een kant tekening willen maken. Of je het dier nu bewust of onbewust verstoord, het resultaat blijft hetzelfde, het dier gaat er vandoor. Alleen in het broed seizoen, als je weet dat er een nest in de buurt is zou ik ook zeggen dat je het dier niet teveel moet verstoren, puur om te voorkomen dat hij het nest verlaat.

De Tamron 150-600mm http://www.tamron-usa.com/lenses/prod/150600_vc_a011.php#ad-image-0

Tamron SP 150-600 f/6,3


Tamron SP 150-600 f/6,3

Wij hebben de Tamron 150-600mm bewust gekozen als tele objectief. Het is misschien niet het allerbeste objectief, maar onze afweging was de prijs, de prestatie en het gewicht. De licht gevoeligheid van de Tamron is f/6,3 en dat is misschien niet het meest ideale, maar door deze geringe licht gevoeligheid, kan het glaswerk in het objectief qua gewicht acceptabel blijven. Neem je een meer licht gevoelig objectief, dan neemt het gewicht flink toe. Met de Tamron is het zeer goed mogelijk om uit de hand te fotograferen. Dit komt mede door de goede beeldstabilisatie in het objectief. Omdat wij geen professionele natuur fotografen zijn is het dus wel zaak om de liefhebberij betaalbaar te houden en dat is tevens een reden voor het gebruik van de Tamron 150-600mm. Volg de link voor een uitgebreide praktijk tekst http://natuurfotografie.nl/praktijktest-tamron-sp-150-600mm-f5-6-3-di-vc-usd/

 

 

 

 

De Canon 300mm https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/products/details/lenses/ef/telephoto/ef-300mm-f-4l-is-usm

Canon EF-300 f/4

Canon EF-300 f/4

De Canon 300 mm is een al wat ouder objectief met een lichtsterkte van f/4,0, is qua gewicht goed hanteerbaar en heeft ook beeldstabilisatie.  Dit objectief wordt het meest gebruikt door Gea, mijn partner en dit vooral om het geringe gewicht. Met deze 300 mm is het goed mogeljk om insecten van een wat grotere afstand te fotograferen. Met name libellen, heeft Gea mooi vastgelegd met dit objectief. Door de redelijk snelle focus van dit objectief heeft Gea veel vliegende insecten gefotografeerd. Met dit objetief is het ook mogelijk de normale autofocus te gebruiken bij het gebruik van een 2x extender.

 

 

 

 

 

 

Combinaties.

Wij maken verschillende combinaties met bodies en objectieven. Soms gebruik ik de EOS 600D in combinatie met de Tamron 150-600. Door de crop factor van de censor van de EOS 600D heb ik dan een bereik van 900 mm. Dit is vooral handig als je een onderwerp op een vrij grote afstand wilt vastleggen. Zelfs in deze combinatie kun je nog goed uit de hand fotograferen. Let wel op de sluitertijd. Een Sluitertijd van minder dan 1/100 geeft vaak uit de hand geen goede resultaten. Voor deze combinatie heb je wel redelijk goed licht nodig, daar de EOS 600D boven de ISO-800 veel ruis geeft in de opname.

Is het weer en dus het licht wat minder, dan gebruik ik liever de EOS 6D met de Tamron 150-600mm. De EOS 6D heeft een groter dynamisch bereik en kan heel goed met hogere ISO waarden gebruikt worden. De maximale ISO van de EOS 6D is 25600, goed voor nacht opnamen. Tot op heden heb ik nog goede resultaten met een ISO waarde van 6400. Er is dan wel meer ruis in de opname, maar met behulp van bijvoorbeeld Lightroom is deze ruis er goed uit te halen.

 

Wifi.

De EOS 6D heeft ingebouwde Wifi en kan daardoor goed gebruikt worden om dieren van nabij te fotograferen. Zo heb ik een aantal opnames van ijsvogels gemaakt met behulp van Wifi. De camera stond hierbij drie meter vanaf de ijsvogel opgesteld. Dit geeft mooie beeldvullende opnamen. Het gebruikte objectief was de Tamron 150-600 mm, ingesteld op 450 mm. De EOS 6D kan via Wifi met een smartphone verbonden worden. Canon levert een app, camera connect genaamd, die je gratis kunt downloaden. Wanneer de verbinding tussen camera en smartphone tot stand is gebracht, kan de app gestart worden en is de camera op afstand te bedienen. Naast de afdruk functie bevat de app nog functies om,  de ISO,  het diafragma en belichtingscompensatie op afstand in te stellen. Als de smartphone en de camera elkaar kunnen zien, dus als er geen obstakels tussen beiden staan, kun je de camera vanaf 40 tot 50 meter bedienen. Het voordeel van de Wifi verbinding is, dat de camera in life view mode opnames maakt en het beeld live op de smartphone is te zien. Zo kun je op de smartphone aangeven waarop in het scherm scherp gesteld moet worden. Natuurlijk kun je in plaats van een smartphone ook een tablet of een laptop met de camera verbinden, hetgeen het fotograferen nog makkelijker maakt, omdat je stomweg een groter beeld hebt. Zie hiervoor de pagina “Fotograferen met behulp van Wifi”.