Techniek

Techniek binnen de fotografie

Op deze pagina zal ik over bepaalde gebruikte technieken uitleg geven. Voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde natuur fotograaf is hier misschien iets van zijn gading te vinden.

Ik werk met een EOS 6D, een full frame camera met ingebouwde Wifi en GPS. Voor de vogel fotografie gebruik ik de Tamron 150-600mm super tele lens. Voor de macro gebruik ik een Tamron 90 mm. In sommige gevallen gebruik ik  een ultra close-up voorzetlens en een ring flitser. De laatste tijd gebruik ik twee tussenringen tussen de camera en de lens met een lengte van 52 mm en ook dan een ringflitser.

Gea heeft een EOS rebel T3i, de amerikaanse versie van de EOS 600D, een crop camera. Voor de vogels gebruikt zij een Canon 300mm vast bandpunt objectief. Voor de macro dezelfde combinatie als ik gebruik. Door de cropfactor in de sensor heeft Gea dus 300 x 1,5 = 450 mm lens bereik.

De EOS 6D heeft ook mogelijkheden voor het kalibreren van objectieven. Hiervoor beschikken wij over een programma van Reikan, Focal genaamd,  waarmee we de body kunnen aanpassen op de lens. Deze aanpassing kan niet op elke EOS worden gedaan, maar wel op de EOS 6D

De foto’s die we maken bewerken we voor zover nodig met Lightroom van Adobe. Wij gebruiken nog versie 5.7, daar de snufjes in versie 6.0 voor ons niet noodzakelijk zijn.

In de vogel fotografie gebruik ik soms een 2 x extender op de 600 mm lens, waardoor de lens 1200 mm wordt. Dit is alleen te doen met weinig wind en uiteraard op een driepoot statief. De Tamron 150-600 heeft een licht gevoeligheid van f/6,3. Wanneer je dan een extender gaat gebruiken gaat dit ten koste van de licht gevoeligheid en dien je  twee stappen bij de lichtgevoeligheid op te tellen. De Tamron 150-600 met extender heeft dus een licht gevoeligheid van f/8. In autofocus mode kan de camera dan niet meer scherpstellen. Volgens Canon kan met autofocus tot maximaal f/6.3 scherp gesteld worden. In het geval van de extender zal dan handmatig scherp gesteld moeten worden, hetgeen meestal geen goede opnamen geeft.

In het geval van de Tamron 150-600 met extender, laat ik de lens gewoon op autofocus staan, maar maak de foto in Live view. Om trillingen te voorkomen is het aan te bevelen een afstandsbediening voor de camera te gebruiken, maar indien aanwezig is Wifi ook een goede oplossing. Het is mij opgevallen, dat in de live view mode, er scherp gesteld wordt op de beeld sensor en niet op de AF sensoren. Ik gebruik deze methode ook voor macro fotografie en wel als ik op afstand met behulp van Wifi opnamen maak. De EOS 6D heeft drie AF modi, Quick modus, Flexi zone Af en Live modus. Voor het fotograferen met Live view gebruik ik altijd flexi zone AF. Dit is een langzame manier van scherpstellen, maar is flexibeler dan bijvoorbeeld Quick modus. In Quick modus gebruik je een of meer AF punten om scherp te stellen op het onderwerp. Dit betekent dat het onderwerp dan precies op het scherpstel punt moet zitten. Bij het op afstand fotograferen van dieren is moeilijk te voorspellen waar het dier gaat zitten. In de Flexi zone AF krijg je twee vierkantjes in je beeld, die naar elk willekeurige plek in je beeld gebracht kunnen worden. Op deze vierkantjes werkt de scherpstelling en is dus onafhankelijk van een AF punt.

Zie ook tele fotografie, macro fotografie, Wifi en Calibratie.