Nieuws

Nieuws

Op deze pagina willen wij u graag informeren over onze activiteiten en eventuele weetjes. Deze pagina is op 19 april 2016 aangemaakt en we zullen proberen deze zorgvuldig bij te houden.

In de galerijen met foto’s komt u nu ook foto’s tegen met het copyright merk voor Gea Kraamer. Gea is mijn partner en in het begin van onze relatie was Gea de spotter en maakte ik de foto’s. Sinds vorig jaar is Gea ook begonnen te fotograferen. In het voorjaar is zij met de macro lens begonnen en de laatste maanden bij gebrek aan insecten is zij begonnen met de fotografie van vogels. Samen beleven we op deze manier veel plezier in de natuur.

Maandag 11 april 2016  hebben we veel foto’s gemaakt van bruine kiekendieven. In het gebied waar we op bezoek waren zaten vijf bruine kiekendieven die druk waren met baltsen en het bouwen van het nest. Foto’s hiervan vindt u in de galerij vogels/bruine kiekendief.

Maandag 18 april 2016: Eindelijk een beetje zonnige voorjaarsdag, zodat de graaf bijen eindelijk uit hun nesten komen. In eerste instantie een vosje gefotografeerd. Vosjes danken hun naam aan de kleur van de haartjes. Ze zijn op rug en borst zwaar behaard met roodbruine haren. Het nestje van de vosjes zit in onze tuin. Ik heb het bijtje gefotografeerd op het moment dat hij het nest uit kwam en later op een steen zat op te warmen. Ook een mooie macro opname gemaakt op een blad. Een werkelijk prachtige zandbij. Het nestgaatje is ongeveer 5 mm groot. De nest opname is gemaakt met behulp van een statief, een macro lens van 90 mm met een Ultra close-up voorzet lens. De EOS 6D heeft standaard WiFi aan boord, zodat opnames op afstand kunnen worden gemaakt. Wilt u weten hoe dit gaat, stuur een berichtje en ik leg het u graag uit. De foto’s van het vosje vindt u onder bijen wespen en hommels/vosje

Dinsdag 19 april 2016: In onze woon omgeving is een sperwer nest gesignaleerd. Vanmiddag op onderzoek uit geweest en het nest gevonden. De vrouw zat op het nest en de man wel gehoord, maar nog niet gezien. Dit wordt vervolgd.

Vrijdag 22 april 2016:

Vandaag geluk gehad en de sperwer kunnen fotograferen. Helaas nog niet met prooi, maar wat niet is kan nog komen. Tijdens het wachten op de sperwer wat leuke plaatjes gemaakt van een tjiftjaf die in een boom met bloesem zat. Ook de winterkoning vast kunnen leggen.

Zondag 1 mei 2016:

In het oosten van het land een schuilhut van Han Bouwmeester gehuurd. Wij hebben dit al eerder gedaan, maar deze hut, hut 4 was weer een nieuwe. Naast de reguliere soorten als pimpel en koolmees, boomklever, grote bonte specht, heggenmus en roodborst weer een nieuwe soort geschoten. De bonte vliegenvanger. Omdat de hut in een loofbos is gesitueerd is er altijd kans op een eekhoorn, die we dan ook gezien en gefotografeerd hebben. De meeste vogels die we hebben gezien komen ook in onze tuin voor, maar bij de hut kwamen ze zo dichtbij, dat scherpstellen bijna niet meer lukte. Dit heeft mooie close ups gebracht. Het weer was in tegenstelling tot het westen van het land minder goed. Tot half drie ‘smiddags veel bewolking en een vrij lage temperatuur.

De foto’s voor de site moeten nog geselecteerd worden en staan dus nog niet op het web. Wij hadden elk een 150 foto’s, dus 300 totaal. Om hier de beste uit te selecteren is monnikkenwerk. Komende week gaan ze op het web.

Woensdag 4 mei 2016

Eindelijk is het zonnig en begint de temperatuur wat op te lopen. De zandbijen komen uit het nest. Met name veel mannetjes gezien die druk aan het jagen waren om een vrouwtje te veroveren. Vandaag het mannetje van de witbaardzandbij geschoten. Een heel mooi bijtje.

 

Donderdag 5 mei 2016:

Het is nog wat warmer geworden en er zijn steeds meer nesten van de zandbijen te vinden. Gewoon op straat ontstaan bergjes zand tussen de stenen met in het midden een gaatje van een paar milimeter. Naast de zandbijen komen nu ook de koekoeksbijen, dit zijn bijen die op de zandbijen parasiteren tevoorschijn en breken in, in de nesten van de zandbijen om er een eitje in te leggen. Met name de schoffelbloedbij was veelvuldig aanwezig. Het fotograferen van de bijen vergt veel geduld, maar geeft ook wel heel mooie platen.

 

Woensdag 10 augustus 2016:

De afgelopen tijd weinig nieuws bij gewerkt, maar er zijn wel heel leuke foto’s gemaakt. In mijn woonomgeving zijn nog meer ijsvogels gesignaleerd. Dit keer komt de vogel regelmatig op een duc dalf bij een bruggetje zitten. De duc dalf staat niet ver uit de oever en is goed benaderbaar. Met behulp van de 2x extender op de 600 mm lens de camera dichtbij de vogel opgesteld. Met behulp van WIFI op een afstand van 50 meter van de camera hele mooie foto’s gemaakt.

Normaal is de zomer niet zo zeer voor de vogels, maar meer voor de macro. Door 50 mm tussenringen op de 90 mm tamron te plaatsen heb ik nu een vergroting van 2,5 tot 3 x. Dit is goed voor de kleine insecten zoalss zandbijen, maskerbijen en andere kleine insecten. Dit jaar voor het eerst een lathyrusbij in mijn tuin gehad. Nagenoeg alle insecten fotografeer ik in mijn eigen tuin. Normaal komt de lathyrusbij alleen voor in het zuiden van het land, maar is nu dus in het westen ook gesignaleerd. De lathyrusbij is door Menno Remer van EIS als zodanig gedetermineerd.

Ook de tuin maskerbij en de slobkousbij dit jaar in de tuin gehad. Wij hebben de tuin geheel ingericht met bij-en vlinder vriendelijke planten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

 

Maandag 15 augustus 2016

Vandaag in de vooravond de boomvalk gefotografeerd. In mijn regio is een broedend paartje gesignaleerd. De jongen zijn vorige week uitgevlogen en de ouders zijn druk bezig met het aandragen van voedsel. De komende tijd zullen zij nog wel rond het nest blijven omdat de vliegkunsten van de jongen en het vergaren van voedsel nog moet worden ontwikkeld. Erg mooi is te zien hoe de ouders in de vlucht voedsel afgeven.

 

Maandag 7 november 2016

Eerder deze maand een kramsvogel tussen de spreeuwen gefotografeerd. De growp zat lekker te smikkelen van de lijsterbesssen.

Ook werd er een Steppekiekendief gesignaleerd op Lentevreugd bij Wassenaar. Helaas maar een plaatje kunnen maken, daar de afstand tot de vliegende vogel ruim 200 meter was.

Op 5 november werden er in Leiderdorp Pestvogels gesignaleerd. Ik he er een aantal leuke platen van gemaakt, maar helaas ontbrak de zon die dag.

 

Maandag 23-januari 2017

De website uit gebreid met technische pagina’s. Nieuw zijn de pagina “Fotograferen met behulp van Wifi”, “Macro fotografie” en “Tele fotografie”.