Macro fotografie

Macro fotografie.

De macro fotografie is verreweg mijn favoriet. Het is fascinerend hoe je kleine onderwerpen met veel detail vergroot kunt vastleggen. Door insecten met de macro lens te fotograferen gaat er een wondere wereld voor je open. Je ziet details van het insect die je met het blote oog absoluut niet kan zien.

Het doel van de macro fotografie is, dat  het onderwerp groter wordt vastgelegd dan zijn oorspronkelijke afmeting. Een onderwerp van 1 cm moet dus op de foto groter zijn dan 1 cm. Om dit te bereiken gebruiken we  macro objectieven. Op het objectief staat meestal aangegeven of het een macro objectief is, met de tekst “macro 1:1”. Het objectief vergroot dus niet echt, maar geeft het onderwerp op ware groote weer. Een onderwerp van 1 mm is dan op de foto ook 1 mm. Een dergelijke foto geeft niet meer detail van het onderwerp dan we zien met het blote oog. Willen we het onderwerp groter vastleggen dan moeten we dus de vergrotingsfactor gaan verhogen.

De vergrotingsfactor verhogen.

De vergrotings factor van een standaard objectief met een macro functie is 1:1, dus geen echte vergroting. Canon heeft speciaal voor de macro fotografie een objectief ontwikkeld die 1:5 is, het onderwerp kan dus 5 keer groter worden vastgelegd. Dit is de MP E 65  http://www.canon.nl/lenses/mp-e-65mm-f-2-8-1-5x-macro-photo-lens/

Dit objectief heeft een grote vergrotingsfactor maar kost daarentegen ook een slordige 800 euro. Een standaard macro objectief met een vergroting van 1:1, een 100 mm objectief, is al te koop voor de helft. Ik zelf gebruik de Tamron 90 mm voor de macro fotografie en om de vergrotingsfactor te vergroten gebruik ik meerdere goedkopere oplossingen. http://www.tamron.eu/be_nl/objectieven/sp-af-90mm-f28-di-macro-11/

Er zijn macro voorzetlenzen die vanaf 2 tot 5x vergroten. Deze voorzetlenzen zien er uit als filters en worden voor op het objectief geschroefd. Op zich is dit een werkende oplossing, maar het scherpstel gebied is vrij klein. Deze voorzetlenzen zijn te vergelijken met een vergrootglas op het objectief. Kosten van dergelijke voorzetlenzen zijn minder dan 100 euro. http://www.camerafilterstore.nl/DHG-Macro-Achro-5.html

 

 

Tussenringen

Tussenringen

Tamron macro objectief

Tamron SP 90 f/2,8 macro 1:1

Een andere manier om de vergrotingsfactor te vergroten is het gebruik van tussen ringen. Ik gebruik op de Tamron 90mm twee tussenringen met een lengte van ongeveer 52 mm. Tussen ringen geven niet echt veel licht verlies maar verkleinen de brandpunt afstand van het objectief aanzienlijk. Zonder de tussen ringen heeft de Tamron 90mm een minimale brandpunt afstand van 30 cm. Met de tussenringen wordt dit 10 cm. Ik kan dus op een veel kleinere afstand van het onderwerp scherp stellen.

 

 

 

 

 

 

Naast de voorzetlens en de tussenringen is er nog een manier en dat is de omgekeerde lens methode. Door middel van een speciale ring tussen de boy en het objectief kun je het objectief met de voorzijde op de ring schroeven. Dit soort ringen heb je met en zonder besturing voor het objectief. Als je een ring zonder besturing voor het objectief gebruikt, kun je het diafragma van het objectief niet via de camera instellen. Deze manier werkt perfect als je nog een oud objectief bezit waarvan je hiet diafragma met een ring op het objectief kunt instellen.

Wil je de omgekeerde lens methode gebruiken met een modern objectief, dus zonder instelring voor het diafragma op het objectief, dan zijn er speciale ringen. Deze ringen zijn verbonden met een kabeltje. Een ring zet je op de body en hierop schroef je het objectief. De tweede ring zet je op de andere zijde van het objectief. Afhankelijk van het objectief kun je zo een vergroting krijgen van 3 x. Keer ik de Tamron 90mm om, dan blijft de vergroting 1x, gebruik ik een 50 mm objectief dan is de vergroting 2x. Bij een 28mm objectief is de vergroting 3x. Hoe kleiner het omgekeerde objectief hoe groter de vergroting. Bij een 28 mm objectief is het nadeel dat je wel heel erg dicht met het objectief bij het onderwerp komt. Wanneer de omgekeerde lens methode met verbonden ringen wordt toegepast is het objectief vanuit de camera in te stellen. Het diafragma is dus altijd te wijzigen. Op het internet zijn veel artikelen te vinden over de omgekeerde lens methoden. Kijk bijvoorbeel eens hier http://zoom.nl/artikel/cursussen/22211-macrofotografie-met-een-omgedraaide-lens.html

Een tweede manier om het objectief om te keren, wordt ook in het artikel van Zoom beschreven, is om een tweede objectief door middel van een speciale filterring, omgekeerd op het eerste objectief te schroeven. Ook dit geeft flinke vergrotingen.

Focus

Gebruik van een standaard macro objectief zoals de Tamron 90 mm geeft de mogelijkheid de auto focus functie van de camera te gebruiken. De canon MP E 65 heeft geen auto focus en moet dus met de hand scherp gesteld worden. Ook bij het gebruik van een omgekeerde lens is autofocus niet altijd te gebruiken. In de macro fotografie is het met de hand scherpstellen een must.

Scherp stellen kan op twee manieren. Werk je met een statief, hetgeen ik nooit doe omdat dit teveel tijd kost en teveel gedoe is, dan kun je met behulp van de scherpstel ring op het objectief scherpstellen. Hiertoe dien je het objectief eerst in de “M”anual mode te zetten. Op de canon blijft de autofocus signalering gewoon werken en als de camera een scherp beeld herkent krijg je een piepje. Een andere methode is, om wanneer het onderwerp in de zoeker zichtbaar wordt, de camera langzaam naar het onderwerp toe en eventueel er van af te bewegen. Bij een vergroting van 2 tot 3x krijg je het onderwerp ook groter in de zoeker en kun je eenvoudig op een oog van het onderwerp scherpstellen. De laatste methode gebruik ik het meest.

Bij flinke vergrotingen en zeker bij de omgekeerde lens methode is het vaak erg lastig om het onderwerp in beeld te krijgen. De achterzijde van het objectief is namelijk veel kleiner dan de voorzijde. Oefening baart kunst en dat geld ook hier.

Belichting

Insecten fotografeer je het beste bij mooi zonnig weer. Met dit weertype komen de insecten echt tot leven. Je zou dus denken dat je aan het gewone licht genoeg zou hebben. Echter niets is minder waar. Wanneer je een foto maakt met een objectief met een flinke vergroting is de scherpte diepte vaak minimaal. De scherpte diepte moet je dus vergroten door het diafragma te knijpen. Ik fotografeer in macro meestal met een diafragma van f/11 tot f/16. Door dit kleine diafragma krijg je lange sluitertijden en de ISO verhogen geeft meer ruis in je foto. Daarnaast is een lange sluitertijd niet handig als je vanuit de hand, zonder autofocus, moet scherpstellen. Een flitser is in dit geval een uitkomst.

Het gebruik van een ingebouwde flitser is niet aan te raden, omdat de afstand tot het onderwerp klein is en het licht niet goed voorbij het objectief komt. Het onderwerp zit dus in de schaduw van het objectief, een nutteloze actie dus. Beter zou een opzet flitser op de body zijn, maar dit geeft vaak hetzelfde negatieve effect als de inbouwflitser. Een macro flitser of een ringflitser is de oplossing. Een macro flitser is ook weer een dure oplossing http://www.fotokonijnenberg.nl/canon-macro-twin-lite-mt-24-ex?gclid=CKXYhKfQ0NECFQ0R0wodW38LTQ.

Een andere oplossing is een ringflitser. Door middel van een ring op de filter schroefdraad van het objectief wordt de flitser voor op het objectief geplaatst. http://www.fotoshopaalten.com/nl/macro/ringflitser.html

De ringflitser doet niet onder voor de macroflitser, maar kost een stuk minder en verhoogt de kans op succes. Het nadeel van de macro flitser is, dat de flits lampjes aan de zijkant van de body uitsteken. Wanneer het onderwerp dus iets verscholen zit in het groen, kun je er met een macro flitser veel moeilijker bij dan met ringflitser. Zelf gebruik ik een ringflitser bij de macro fotografie.

 

Op deze pagina staan verschillende links naar de genoemde produkten. Deze links zijn door middel van google zoek opdrachten verkregen en zijn dus willekeurig gekozen. Het is niet mijn bedoeling om bedrijven of merken te promoten. Het gaat hier puur om te laten zien wat de mogelijkheden zijn.